3 najčastejšie podvody realitných maklérov

3 najčastejšie podvody realitných maklérov

Či už sa chystáte kúpiť auto, plánujete dovolenku alebo sa chystáte predať nehnuteľnosť, opatrnosť je na mieste. Rovnako ako pri iných odboroch aj v realitách sa nájdu nečestní ľudia. Profesionáli pracujúci v primárnom záujme klienta by mali klientovi objasniť všetky potenciálne nástrahy. V nasledujúcom článku preberieme tri najčastejšie neetické praktiky v realitnej brandži.

Kúpim byt vo vašej lokalite

Tento známy trik spočíva v šírení letákov alebo inzerátov s týmto oznámením. Z mojej skúsenosti sa často stáva, že predávajúci zaznamenávajú pretlak kupujúcich. Majú predsa plné poštové schránky letákov s nápisom "Hľadám byt v tejto lokalite". Keď skontaktujete číslo uvedené na letáku, maklér vám najlepšie úprimne povie, že on sám nie je kupujúci, ale realitný maklér. V horšom prípade sa to dozviete až pri osobnej schôdzke. Také konanie je nepoctivé, preto je nevyhnutné byť obozretný a obrátiť sa na skúseného a dôveryhodného makléra.

Pre vašu nehnuteľnosť už mám kupca

Táto fráza je klasickým príslovím maklérov, ktorí sa snažia získať vašu nehnuteľnosť do svojej ponuky. Vyhlasujú, že majú pre vašu nehnuteľnosť záujemcov, ale v skutočnosti to nemusí a pravdepodobne ani nie je pravda. Predstavte si, že ste na mieste potenciálneho kupca. Neviete nič o lokalite, nemáte žiadne fotky bytu alebo domu, nemáte informácie o akýchkoľvek rekonštrukciách, nepoznáte mesačné náklady, nie ste informovaní o tom, kedy bude byt k dispozícii, neviete, čo z vybavenia v dome zostáva, a ani nepoznáte susedov alebo prítomnosť výťahu v dome. Ale napriek tomu viete, že dom chcete kúpiť. Dáva vám takýto postup zmysel? Preto je veľmi dôležité overiť si informácie, ktoré vám maklér oznamuje. Spoľahlivý a odborný maklér vám nikdy neurobí takýto sľub, ale bude sa snažiť nájsť tú najlepšiu ponuku pre vás.

Nezmyselná cena

Niektorí realitní makléri majiteľovi sľúbia predaj za nereálnu cenu. Dôvod je jednoduchý, týmto spôsobom získajú exkluzívnu zmluvu s majiteľom a potom manipulujú majiteľom, aby znížil cenu. Taký maklér vám bude tvrdiť, že vaša nehnuteľnosť má vyššiu hodnotu, než je v skutočnosti. V dnešnej dobe, keď ceny nehnuteľností klesajú a úrokové sadzby rastú, predlžovanie predaja môže viesť k strate peňazí a konkurenčné výhody.

Pokiaľ narazíte na podobné praktiky, je dôležité ich okamžite zastaviť. Rovnako ako by ste odišli z autoservisu, ktorý sa vás snažil podviesť. Dôležité je tiež uvedomiť si, že nepoctivé praktiky sa môžu objaviť, aj keď sa rozhodnete predať nehnuteľnosť sami. Preto je dôležité všetko konzultovať s niekým skúseným a dôveryhodným.

Ako sa teda orientovať na trhu s nehnuteľnosťami?

Rovnako ako na akomkoľvek inom trhu. Ak chcete predať nehnuteľnosť, auto, atď, opýtajte sa na rady ľudí, ktorí už majú reálne skúsenosti a históriu. Na internete hľadajte a zisťujte podrobné informácie. A hlavne neverte nereálnym sľubom a podozrivým inzerátom. Postačí používať zdravý sedliacky rozum. A klaďte otázky. Pokiaľ narazíte na skutočného profesionála, rád sa s vami zíde pri dobrej káve a na všetky otázky vám odpovie.

Pokiaľ potrebujete poradiť ohľadom predaja vašej nehnuteľnosti, neváhajte ma kontaktovať pomocou stránky s kontaktnými údajmi.

Tón hlasu: priateľský, informatívny, inšpiratívny, opisný, milý, usmievavý.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Walter Breuer
Autor: Walter Breuer

Predávam v lokalitách Prievidza, Partizánske, Topoľčany a som v tom úspešný.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?

spracovaním osobných údajov