Oplatí sa vám štátna prémia? Po schválení pripomienok môže byť produkt stavebného sporenia zaujímavejší

Oplatí sa vám štátna prémia? Po schválení pripomienok môže byť produkt stavebného sporenia zaujímavejší

V minulosti bolo stavebné sporenie jedným z najzaujímavejších produktov na finančnom trhu, nakoľko ste mohli získať štátnu prémiu a nasporiť si o niečo viac. Oplatí sa však stavebné sporenie aj v súčasnosti?

Výška štátnej prémie je percentuálnym podielom z ročného vkladu, pričom je minimálne 2,5% a maximálne 15% z ročného vkladu. Dôležité je povedať, že nemôže presiahnuť sumu 70 eur za kalendárny rok. Výška sumy štátnej prémie sa počíta pomocou špeciálneho vzorca, no ministerstvo financií momentálne pripomienkuje úpravu výpočtu štátnej prémie. Pre rok 2024 bola výška štátnej prémie po zaokrúhlení upravená na 7%. Ak však bude návrh na úpravu výpočtu schválený, účinnosť by mal nadobudnúť od 1. januára 2024.

Tento návrh zákona upravuje výšku štátnej prémie na 7% z ročného vkladu, pričom opäť sa dostávame k hornej hranici 70 eur. Nový návrh zákona by však mal zvýhodňovať rodiny, respektíve domácnosti, ktoré tvoria manželia, manželky a deti. V prípade takejto rodiny sa pri stavebnom sporení zohľadňuje celkový príjem domácnosti všetkých “sporiteľov”, ktorí majú nárok na štátnu prémiu. U manželov sa zdvojnásobuje hranica pre priemerný ročný príjem a za každé maloleté dieťa sa zvyšuje hranica o 0,65 násobok priemernej mzdy. Pre rodiny tak bude postačovať ak nasporia aspoň 50% potrebnej sumy a už majú nárok na získanie štátnej prémie. Okrem toho, počas prvého roku od udelenia prémie majú rodiny 50% zľavu z poplatkov spojených s vedením účtu stavebného sporenia. 

Treba však upozorniť, že štátnu prémiu je možné získať každoročne počas trvania stavebného sporenia, avšak je pridelená len k jednej zmluve. Ak máte viacero zmlúv, je potrebné si vybrať len jednu, pre ktorú si štátnu prémiu uplatníte, nárok na zmenu výberu zmluvy je len raz ročne.  

V súčasnosti je potrebné nasporiťv aspoň 2800 eur ročne, aby ste získali štátnu prémiu vo výške 70 eur, čo možno nebolo až tak výhodné. Po avizovanom návrhu zmeny zákona by sa táto suma mala znížiť na 1000 eur, pričom dosiahnuť štátnu prémiu tak bude pre mnohých oveľa jednoduchšie. Netreba však zabúdať na podmienky, za ktorých môžete štátnu prémiu v plnej výške získať. Prvou podmienkou pre získanie plnej výšky štátnej prémie v hodnote 70 eur je nutnosť požiadať o ňu v prvom polroku. Pokiaľ budete žiadať až v druhom polroku, výška štátnej prémie bude polovičná, teda 35 eur. Okrem toho na získanie štátnej prémie nesmie váš príjem prevyšovať 1,3 násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

Walter Breuer
Autor: Walter Breuer

Predávam v lokalitách Prievidza, Partizánske, Topoľčany a som v tom úspešný.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?

spracovaním osobných údajov