Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme: Aké zmeny prinesie novela zákona?




    
    
    Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme



Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme: Aké zmeny prinesie novela zákona?

V poslednom období sa vo verejnosti intenzívne diskutuje o pripravovanej novele zákona, ktorá privádza zásadné zmeny do oblasti zisťovania údajov z katastra nehnuteľností. Tieto úpravy budú mať významný dopad na prístup k informáciám a na spôsob podávania návrhov na vklad kúpnych a darovacích zmlúv. V článku si priblížime, čo všetko nás čaká a aké výhody či nevýhody môžu tieto zmeny priniesť pre občanov Slovenska. Odporúčam vám prečítať si tento článok, aby ste boli pripravení na to, čo sa chystá.

Zmena prístupu k údajom v katastri

Jednou z najvýznamnejších zmien, ktoré novela plánuje zaviesť, je obmedzenie prístupu k citlivým údajom z listu vlastníctva. Dátum narodenia, miesto trvalého pobytu alebo titul nadobudnutia budú sprístupnené iba osobám, ktoré vykonajú autentifikáciu potrebnú na ich identifikáciu. Tento krok má za cieľ zvýšiť ochranu osobných údajov vlastníkov nehnuteľností a zabezpečiť ich súkromie.

Podmienky šírenia katastrálnych údajov

V rámci novely sa tiež plánuje obmedziť šírenie údajov z katastra, pričom bude potrebný súhlas príslušného katasterálneho úradu. Neoprávnené zverejnenie týchto informácií sa stane priestupkom, čo by mohlo odradiť potenciálnych páchateľov od porušovania zákona.

Návrhy na vklad: Nové poplatky a elektronické podanie

K pokroku v digitalizácii patrí aj spoplatnenie elektronického podávania návrhov na vklad do katastra. Ak budete chcieť podať návrh cez elektronickú podateľňu ústredného portálu verejnej správy, zaplatíte 100 eur. Prečítajte si pozorne nové pravidlá týkajúce sa správnych poplatkov, pretože zrušenie oznámenia o návrhu môže viesť k nižším nákladom na konanie.

Ochrana pred podvodmi

Aby sme ochránili všetkých pred falošnými plnomocenstvami, rozhodnutia o povolení vkladu budú doručované nielen tým, ktorí zastupujú navrhovateľa, ale aj samotným navrhovateľom. To pomôže zvýšiť transparentnosť celého procesu a zabezpečiť jeho dôveryhodnosť.

Zjednodušenie daňového priznania

Novinka v legislatíve umožní vytvorenie predvyplneného daňového priznania pri prevode rodinných domov prostredníctvom elektronických návrhov. Pridaním dôležitých údajov ako zastavaná plocha či počet podlaží do formulára sa výrazne uľahčí administratíva spojená s daňou z nehnuteľnosti.

Čo nás čaká ďalej?

Mnohí odborníci očakávajú účinnosť týchto zmien od 1. júla 2025. Je však dôležité sledovať vývoj legislatívy a pripraviť sa na možné dodatočné úpravy či spresnenia predstavených opatrení.

Ak máte akékoľvek otázky alebo by ste sa so mnou radi poradili ohľadom zmien v legislatíve či postupu pri vybavovaní záležitostí s katastrom, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom informácií uvedených na mojom webe!

Walter Breuer
Autor: Walter Breuer

Predávam v lokalitách Prievidza, Partizánske, Topoľčany a som v tom úspešný.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?
spracovaním osobných údajov