Môže cudzinec na Slovensku získať nehnuteľnosť do vlastníctva?

Môže cudzinec na Slovensku získať nehnuteľnosť do vlastníctva?

Na Slovensku žije množstvo cudzincov, ktorí sem prichádzajú napríklad za prácou. S tým je spojená otázka bývania a pokiaľ sú u nás len dočasne, využívajú prevažne bývanie v prenájmoch. Čo však v prípade, že na Slovensku zostanú, prípadne si založia rodinu? Je možné, aby cudzinci, ktorí nemajú slovenské občianstvo, nadobudli vlastníctvo nehnuteľnosti?

Podľa Devízového zákona, ktorý cudzincov označuje pojmom cudzozemec, sú vymedzené presné podmienky, za akých môžu nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Cudzozemcom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ktorá nemá trvalý pobyt alebo sídlo na území Slovenskej republiky. Podľa Devízového zákona má však umožnené získať nehnuteľnosť do vlastníctva, okrem takých nehnuteľností, ktorých nadobudnutie je obmedzené osobitnými predpismi. Tu patria napríklad určité obmedzenia pri nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy.

Podľa zákona existujú obmedzenia pri nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku pre štáty, občanov, fyzické osoby s pobytom a právnické osoby so sídlom v štátoch, ktoré neumožňujú občanom Slovenskej republiky nadobudnúť rovnaké vlastnícke právo v ich krajine. Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na Slovensku teda týmto subjektom taktiež zakazuje vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku. Výnimkou je nadobudnutie vlastníckeho práva dedením.

Za poľnohospodárske pozemky sa považuje orná pôda, chmeľnice, vinice, sady, trávne porasty, ktoré sú trvalé a záhrady. Obmedzenia pri nadobúdaní pozemkov sa nevzťahujú na pozemky iné ako s poľnohospodárskym využitím menšie ako 2000 metrov štvorcových, pozemky priľahlé k stavbe, či záhrady a poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce.

Na nadobudnutie vlastníctva nehnuteľnosti je potrebné, aby cudzinec požiadal o vklad do katastra tak, ako aj ostatní občania Slovenskej republiky. Návrh musí obsahovať identifikačné údaje, ktoré vyžaduje Katastrálny zákon a adresa doručovania musí byť na území Slovenska.

Walter Breuer
Autor: Walter Breuer

Predávam v lokalitách Prievidza, Partizánske, Topoľčany a som v tom úspešný.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?

spracovaním osobných údajov