Rodina ako nájomníci? Poznáme riešenie, ktoré chráni aj majiteľov bytov


Rodina ako nájomníci? Poznáme riešenie, ktoré chráni aj majiteľov bytov

Nájomné bývanie môže byť pre mladé rodiny s maloletými deťmi často zložitou záležitosťou. Zákony na Slovensku chránia práva nájomníkov, čo môže spôsobiť obavy medzi prenajímateľmi. Mnohokrát sa stretávate s situáciami, kedy majitelia nevedia, ako postupovať v prípade problémových nájomníkov. Čo ak vám poviem, že existuje spôsob, ako si ochrániť svoje investície a zároveň poskytnúť rodinám stabilitu? Prečítajte si môj článok a objavte efektívne riešenia pre prenájom.

Komplikácie pri prenájme pre mladé rodiny

Získanie prenájmu ako mladá rodina môže byť niekedy veľmi náročné, najmä pokiaľ sú v rodine deti. Keďže dieťa je považované za chránenú osobu, komplikácie so splácaním nájmu môžu vytvoriť zložitú situáciu pre majiteľov nehnuteľností. Ak máte platnú zmluvu a rozhodnete sa ukončiť ju kvôli problémom s platením alebo iným ťažkostiam, zákon vás núti hľadať im náhradné ubytovanie.

Práva nájomníkov a obavy prenajímateľov

Podľa občianskeho zákonníka sú práva nájomníkov ochránené viac než práva prenajímateľov. Preto mnohé osoby neochotne uzatvárajú zmluvy s mladými rodinami či rodičmi samoživiteľmi. Prenajímateľ má právo ukončiť zmluvu iba zo špecifických dôvodov, ako je neplatenie nájmu. Ak však nájemca nezaplatí viac ako tri mesiace, prenajímateľ môže podať výpoveď bez ohľadu na to, či v domácnosti žijú aj deti.

Náhradné bývanie a jeho zákonné aspekty

Mladí rodičia môžu po uplynutí výpovednej lehoty robiť problémy pri vysťahovaní. Zákon vyžaduje, aby majiteľ zabezpečil bytovú náhradu len vo vybraných prípadoch. Avšak ak ide o vážne porušenie podmienok nájmu, ako je neplatenie nájmu, obvykle nemusí prenajímateľ zabezpečiť žiadnu náhradu. Na druhej strane si osoby v hmotnej núdzi s maloletým dieťaťom môžu uplatniť právo na ubytovanie.

Krátkodobý prenájom – flexibilné riešenie

Existuje oveľa jednoduchšie a flexibilnejšie riešenie – krátkodobý prenájom. Tento typ zmluvy je uzatvorený maximálne na dva roky a dá sa predĺžiť o ďalšie dva roky dvakrát po sebe. Pri takto definovanej zmluve nie ste povinní poskytovať bytovú náhradu ani rodinám s deťmi. Ak nastanú problémy s platením, môžete zmluvu ukončiť už po dvoch mesiacoch neplatenia a výpovedná lehota môže byť skrátená na 15 dní.

Poradenstvo od odborníkov

Pokiaľ nemáte skúsenosti so skladaním nájomných zmlúv alebo neviete presne, ako postupovať, určite odporúčam obrátiť sa na odborníka v oblasti realít. Správny poradca vám pomôže nastaviť všetko tak, aby ste chránili svoje záujmy i záujmy svojich budúcich nájomcov.

Ak sa so mnou chcete poradiť o možnostiach prenájmu alebo potrebujete pomoc pri zostavovaní zmluvy, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom informácií na mojom webe!

Walter Breuer
Autor: Walter Breuer

Predávam v lokalitách Prievidza, Partizánske, Topoľčany a som v tom úspešný.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?

Aké povinnosti Vás čakajú po kúpe nehnuteľnosti?
spracovaním osobných údajov